Gode råd til stofforbrug

 

Når du køber et symønster, vil du for det meste kunne finde et måleskema bagpå, hvor du kan se hvilken størrelse du skal bruge i netop det mønster.
Der vil også stå et anslået stofforbrug, målt ud fra bredden af stoffet.

Stof findes i utallige bredder, men 1,40 meter i bredden for vævede kvaliteter og 1,60 meter i bredden for strikkede, er en god tommelfingerregel.

Forbruget vil derfor ofte blive regnet ud efter netop disse mål.
Hvis mønsteret kun er beregnet til en vævet kvalitet, vil der ofte kun være angivet forbrug for 1,40 meter bredt stof.
Det sammen kan gælde for strikkede kvaliteter, men her vil der dog ofte være målt forbrug for både 1,40 og 1,60 meter bredt stof.

Du oplever måske nogle gange at du ender med at få for meget stof med hjem hvis du køber efter det anbefalede stofforbrug.
Det kan der være mange forskellige grunde til.
Når man udregner stofforbruget, skal der både tages højde for stof som krymper, sømrum og oplægning, mønster/striber i stoffet og også at ikke alle er eksperter i at lægge mønstre mest stofbesparende på stoffet.


Nogle gange vælger du måske også at lave en kjole kortere, lave kort ærme i stedet for et langt, dropper belægningen og kanter med bånd i stedet, eller måske bruget du en kvalitet som ikke krymper.
Det kan også være at dit stof er 1,47 meter bredt og du derfor pludselig kan få plads til flere mønsterdele ved siden af hinanden, end du ville have kunnet ved de 1,40.

Der skal ikke så meget til, før du pludselig har sparet 50 cm, og selvom det er dejligt at have lidt ekstra stof, kan man også nogle gange føle at man er blevet snydt.
Er det bare stofbutikkerne som prøver at sælge mere stof? Har mønsterdesignerne og stofsælgerne slået sig sammen, for at få dig til at købe mere stof?

Helt sikkert ikke :-D

Som symønsterudvikler tjener jeg ikke noget på at du køber mere stof, mit mål er at ramme forbruget så præcist som jeg kan, med alle de faktorer og usikkerheder der nu engang er.
Det er ikke nemt, men alt bliver målt og udregnet efter bedste evne.
Mit mål er at du aldrig kommer til at mangle stof til dit projekt.
Tænk engang hvis du kom hjem med 50 cm for lidt... Det ville bare være trælst.

Hvis du har mulighed for at vente med at købe stoffet, så start med at tegn mønsteret af i den størrelse du skal bruge, og læg det op på et bord hvor du har målt ud til forskellige stofbredder.
Prøv dig så frem med et par forskellige bredder, og skriv forbruget ned.
Så ved du hvor meget stof du skal købe i de forskellige bredder.
Men husk selv at tage højde for krymp, sømrum og oplægning og eventuelt mønster i stoffet som skal passe sammen.

Jeg køber ALTID lidt ekstra stof. Jeg har lært af mange års stofindkøb, at man kan risikere at der er fejl i det stof man har købt, og pludselig er det svært at få plads til alle mønsterdelene, og man ender med at skulle gå på kompromis med designet.
Det hænder desværre også, at man klipper forkert... 2 ens ærmer eller den klassiske med to ens buksenen, eller man får strøget vlieseline på en forkert mønsterdel og skal klippe en ny.
I sådanne tilfælde bliver man rigtig glad for at have lidt ekstra stof, og hvis vi nu skal være helt ærlige, så kan man da aldrig for for meget stof, vel?