Gode råd om måltagning

 

Man kan aldrig få for mange mål.


Når du kigger på et måleskema på et mønster, vil der ofte kun være 3 mål under hver størrelse.
Det er ganske enkelt for ikke at skabe alt for stor forvirring.
Du har nok oplevet at kun et af målene passer og de andre er helt ved siden af.
Så prøv at forestil dig, hvis der var 20-30 mål at tage stilling til.

Men hvorfor skal vi så tage så mange mål?
Det er rigtig smart at have alle disse mål, så du kan kontrollere mønsteret, inden du tegner det af og til at bruge til at rette mønsteret, når du har tegnet det af.

Måske ved du, at du normalt er en størrelse 44, og ud fra de 3 mål på måleskemaet, så passer det også fint. Men at din barm, talje og hoftevidde passer, betyder ikke at overarmsvidden passer, og så har du pludselig en skjorte med et alt for stramt ærme.
Derfor er det en god idé at tjekke forskellige mål på mønsteret, for at se om det vil komme til at passe, inden du klipper i stoffet.

Måske skal du sy et par bukser, og ved at det mest flatterende til dig er en fodvidde på 46 cm.
Så har du mulighed for at ændre det på mønsteret, inden du klipper i stoffet, og slipper på den måde for at skulle sy buksebenet ind, eller leve med at bukserne blev for smalle.

Dine mål skifter igennem hele livet. Du har måske født et par børn. Måske har du taget på, tabt dig, er begyndt at cykle på arbejde, så dine lår er større med til gengæld er din topmave væk.
Du vejer stadig det samme, men dine mål er ikke længere de samme.
Med alderen begynder kroppen at synke sammen og ryggen rundes. Barm og balder hænger mere og du har måske mistet muskelmasse.

Det er derfor vigtigt at du har helt friske mål af dig selv.
Jeg har utallige måleskemaer liggende af mål jeg har af mig selv, taget igennem de sidste 25 år.

Det er svært at tage mål af sig selv, så få en til at hjælpe dig.

Hav ikke for tykt tøj på, bælte eller andet som ændre din kropsform. Undertrøje og trusser er fint, men et par tynde bukser eller leggins, som ikke strammer og en tynd bluse/t-shirt, er også fint.

Hvis du har en mellem eller stor barm, så vælg at tage den bh på, som du oftest går med, indstil stropperne rigtigt så barmen sidder lige.

Hvis du skal sy noget som en corsage eller andet hvor det er vigtigt at barmen ikke flytter sig for meget, så skal du have den samme bh på som du vil bruge under beklædningsdelen, til måltagningen og alle tilretningerne.
Et brystpunkt kan flytte sig utroligt meget afhængig af hvilken bh man har på.

Målebåndet må ikke strammes til, når et mål skal tages. Vær ærlig og rund hellere op end ned, hvis du er i tvivl om det er det ene eller det andet tal.

Og husk, det er bare tal og det er langt nemmere at sy en beklædningsdel ind, end at lægge den ud.

 

Der kommer snart en illustration, som viser hvor målene skal tages.