Før du klipper i dit stof

Vask (næsten) altid dit stof før du klipper.

Det er en god regel altid at vaske sit stof, inden man går i gang med at klippe i det, men der kan være undtagelser.

Hvis stoffet vil krympe i vask, så vask det først. Det er meget svært at beregne hvor meget man evt. skal lægge til sit mønster, for at ramme de rigtige mål efter vask.

Hvis det ser ud som om der er meget overskudsfarve i stoffet, eller det lugter af kemikalier, så vask det, måske endda et par gange.

Måske har du fået købt noget stof som kun må renses, så skal du selvfølgelig ikke vaske det.

Hvis du skal sy en frakke i uld, så kan du ofte nøjes med at dampe stoffet inden du klipper i det.
Hvis det er uld som du gerne vil vaske i vaskemaskinen efterfølgende (og det er beregnet til det) så vask det først.

Tænk på, at sådan som du gerne vil kunne vaske det du har syet bagefter, sådan skal du vaske det inden du går i gang, men selvfølgelig ikke på flere grader end anbefalet.
Du kan ikke nøjes med at skylle noget stof, som krymper meget, i koldt vand i en balje, og så forvente at det ikke vil krympe mere, når du så vasker det på 40 grader, efter du har syet et par bukser af det. Bukserne vil krympe efter første vask ved 40 grader, og så passer bukserne dig ikke mere.

Men, hvis du som mig nogle gange er lidt utålmodig og du ved at stoffet ikke krymper eller det ikke gør noget hvis det krymper efter vask, så kan du overveje at springe vasken over.

Hvis jeg fx skal kante en dug, så vasker jeg ikke stoffet, heller ikke hvis det krymper.
Jeg synes at kanten nogle gange krøller sig sammen, og det kan være svært at få strøget den helt pæn bagefter. Jeg lægger bare et par % til i længden, så det passer med det antal % som stoffet er angivet til at krympe.
Det samme vil gælde for en pyntepude til sofaen, et indkøbsnet m.m.

Hvis du skal sy to forskellige materialer sammen, så undersøg om de krymper lige meget. Hvis de ikke gør, eller hvis de kunne finde på at smitte af på hinanden, så vask stoffet.

Du kan sagtens sy fx en toiletpung i 2 forskellige bomuldsstoffer, uden at vaske dem først.
Den smule toiletpungen vil krympe er næsten ikke synlig, så med mindre det du syer skal have nogle helt præcise mål, som ikke må ændre sig, eller farverne kunne smitte af på hinanden, så kan du springe vasken over.

En undtagelse for mig mht. vask af stof som krymper, er dog viscosejersey eller andre tunge jerseyer med meget stræk i.
Det kan være rigtig svært at tørre på et tøjstativ uden der kommer underlige buler i eller stoffet bliver trukket langt eller skævt.
Derfor springer jeg her ofte vasken over og lægger i stedet for nogle % ekstra til i længden.
Hvis jeg fx skal sy en kjole, t-shirt eller et par bukser i viscosejersey, så lægger jeg måske så meget som 15 cm til i længden når jeg klipper. Når jeg så kun mangler oplægningen, så vasker jeg kjolen/t-shirten/bukserne, og lægger så først op bagefter. Hvis kjolen har en skæring under barmen eller i taljen, så skal du også lægge til i længden her, ellers kommer skæringen ikke til at sidde det rigtige sted efter vask.

Det kan være lidt af en risiko, ikke at vaske sit stof først, og jeg har da også selv prøvet at stå med en for lille/kort beklædningsdel efter første vask, fordi jeg ikke havde vasket stoffet først.

SÅ HUSK...
Hvis du er det mindste i tvivl om hvordan du skal behandle stoffet, så spørg der hvor du har købt det, og hvis det kan vaskes, så vask det endelig først.